Μπορεί να τρώτε υγιεινά, να είστε λεπτός, να αθλείστε, να τρώτε σαλάτες και φρούτα κι όμως η χοληστερίνη σας να βρίσκεται πάνω από τα όρια ασφαλείας.
Αναρωτιέστε πως γίνεται αυτό. Γιατί δεν πέφτει. Ο γιατρός μπορεί να σας είπε μάλιστα ότι είναι και οργανικό το θέμα.
Αναρωτηθήκατε μήπως εάν η περιοχή που ζείτε έχει καυσαέρια; Μήπως αυτά μετατρέπουν την καλή χοληστερίνη σε κακή;
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, συσχέτισαν την ατμοσφαι-ρική ρύπανση με την κακή χοληστερίνη.\
Διαβάστε που κατέληξαν…
Όπως ο καλός Δρ. Τζέκιλ μεταμορφώνεται στον κακό κ. Χάιντ, με τον ίδιο περίπου τρόπο, η «καλή» χοληστερόλη μπορεί να μετατραπεί μέσα στον οργανισμό σε «κακή», όταν κανείς εισπνέει τους ρύπους από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα βασισμένη σε πειραματόζωα
Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση με την «μεταμόρφωση» της χοληστερόλης σε παράγοντα οξείδωσης και αθηρωμά-τωσης, με συνέπεια την δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες, τις οποίες μπορεί να φράξει.
Με επικεφαλής τον καθηγητή Χεσούς Αράουχο (Jesus A. Araujo) MD, PhD Τμήμα Ιατρικής, Τμήμα Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή David Geffen, University of California, Los Angeles (UCLA) και ερευνητές από το Τμήμα Περιβαλλοντικών και Εργασιακών Επιστημών Υγείας και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περι-βάλλοντος, University of Washington, Seattle, WA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ATVB (Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology) του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, έκαναν πειράματα με ποντίκια, τα οποία έμεναν εκτεθειμένα για λίγες ώρες καθημερινά σε εξατμίσεις πετρελαιοκινητήρων
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ύστερα από δύο εβδομάδες έκθεσης των ζώων στις εξατμίσεις των οχημάτων, υπήρξαν αλλαγές στην λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας (HDL), δηλαδή τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη, η οποία πλέον είχε χάσει τις προστατευτικές για την υγεία των αγγείων ιδιότητές της (αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις), με συνέπεια να συμβάλει και αυτή πλέον στο φράξιμο των αρτηριών, όπως η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), δηλαδή η «κακή» χοληστερόλη.
Τα μικροσκοπικά σωματίδια που εκλύουν οι εξατμίσεις, περιέχουν χημικές ουσίες που οδηγούν στη δημιουργία ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, γεγονός που προκαλεί οξείδωση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, μετά από δύο εβδομάδες έκθεσης στη ρύπανση, τα πειραματόζωα είχαν οξειδωτικές βλάβες στο αίμα και το ήπαρ τους.
Το σημαντικότερο όμως που διαπίστωσαν οι επιστήμονες είναι πως μετά τις 2 εβδομάδες έκθεσης των ποντικών στους ρύπους, οι βλάβες δεν αποκαταστάθηκαν όταν σταμάτησε το πείραμα. Ο κίνδυνος παρέμεινε ανεπανόρθωτος.
Η «καλή» χοληστερόλη (HDL), όταν βρίσκεται σε επαρκώς υψηλό επίπεδο, αντισταθμίζει τη βλαβερή δράση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Όταν όμως αδρανοποιείται εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, χάνει αυτή την προστατευτική ιδιότητά της και, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, οξειδώνει κι αυτή τον οργανισμό
H εισπνοή των εξατμίσεων γενικότερα προκαλεί οξείδωση και φλεγμονή στον οργανισμό, επιφέροντας ζημιά στα κύτταρα και τους ιστούς.
Η νέα έρευνα δείχνει επίσης ότι η οξείδωση της «καλής» χοληστερόλης οδηγεί σε σταδιακή σκλήρυνση των αρτηριών, αυξάνοντας τον αγγειακό κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.